zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 мита за акнето5 мита за акнето

здраве.bg

Проблемът с акнето и пъпките по лицето е свързан с много грешни, но битуващи сред хората схващания, които от своя страна водят до мерки, даващи понякога обратен на желания ефект. Едни си мислят, че пъпките се появяват след прекалено голямата употреба на сладки неща, други ги лекуват на плажа... Предлагаме ви пет от най-широко разпространените погрешни представи за този козметичен недостатък.

1. За да нямаме пъпки трябва по-често да се мием

Разбира се, че трябва да се мием, но прекалената чистоплътност, т.е. измиването и използването на козметични средства повече от 2 пъти дневно ще способства за изсушаването на кожата и съответно ще отслаби нейните защитните сили. Старайте се по-рядко да докосвате лицето си с ръце – мръсотията и инфекциите могат да попаднат в порите и да предизвикат възпаления.

2. Твърде многото или обратното - липсата на сексуални контакти водят по появата на пъпки

Половите контакти не влияят по никакъв начин на акнето и пъпките. Истинската причина за тяхната поява са хормоналните промени в организма, предизвикани от измененията на нивото на хормона андроген. Затова пъпките са често срещан “атрибут” през периода на съзряването, т.е. през пубертета.

3. Използването на козметика може да е причина за появата на акне

Съвременните качествени козметични средства не запушват кожата. Напротив - те й позволяват да “диша” и не влияят на работата на мастните жлези. Ако имате проблеми с акнето, избирайте козметика с надпис “non comedon”, което означава, че кремът няма да запушва порите и следователно няма да предизвика появата на пъпки.

4. Шоколадът и бонбоните провокират появата на пъпки

Любителите на всичко сладко могат да си отдъхнат – тяхната страст към шоколада и сладкишите не може да предизвика обриви по кожата. Разбира се, при условие, че липсва алергия към тези продукти.
Затова, ако имате нормална кожа, която не е склонна към обриви, спокойно можете да ядете бонбони без да се тревожите – поне не за кожата...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    заболявания    
 

more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.