zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За изгарянето на мазнините и “таблетките-чудо”За изгарянето на мазнините и “таблетките-чудо”

здраве.bg

Повечето от хората, които се стараят да отслабнат разчитат предимно на средствата, които изгарят мазнините, чудо–таблетките или суперчайовете. В аптеките се предлагат десетки препарати за намаляване на теглото, но много малко от тях помагат за реалното отслабване.

Аноректиците

Така се наричат средствата за намаляване на апетита. Те се продават под формата на таблетки и спрейове, които се вдишват. Преди да закупите подобно средство внимателно проучете неговия състав. Ако то съдържа кофеин, потърсете друго по-безопасно, защото в много малко количество спрей може да се съдържа доза, която се равнява на 300 чашки кафе! Сърцето започва да бие силно, налягането се повишава, крайниците мръзнат, ръцете се тресат, появява се безсъние.

Ако върху опаковката не е посочено съдържание на кофеин, тогава са изброени витамините, билките или ефирните масла, които притъпяват желанието за храна. Такъв аноректик едва ли ще навреди, но съвсем друг въпрос е дали ще помогне.

Плюсове: Ако причината за вашата пълнота е в преяждането, аноректиците наистина могат да ви помогнат да намалите количеството храна без особени усилия.

Минуси: За съжаление, след прекратяването на тяхното приемане апетитът се връща отново.

Средствата, които изгарят мазнините

Те активизират обмяната на веществата и помагат за по-доброто понасяне на физическите натоварвания. Предназначени са най-вече за хората, които водят активен начин на живот.
Например растителният фермент бромелаин, който се извлича от ананаса и папаята, по време на тренировка, когато се повишава честотата на пулса и дишането, действа като катализатор на мастния обмен.

Бромелаинът намалява нивото на холестерол в кръвта и облекчава работата на сърцето, премахва склонността към отоци, главоболие, виене на свят, раздразнителност и други симптоми.

Плюсове: При активни занимания с фитнес тези средства помагат за намаляване на теглото.

Минуси: Не разчитайте на тях, ако водите заседнал...

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.