zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Рискът от пандемия от птичи грип нито се увеличава, нито намаляваРискът от пандемия от птичи грип нито се увеличава, нито намалява

29 октомври 2007, здраве.bg

Повечето държави постигнаха значителни успехи в предотвратяване на разпространението на грипния вирус H5N1, съобщи Дейвид Набаро, старши координатор по проблемите на птичия и човешкия грип в ООН.
Но едновременно с това той подчерта, че остава все така реална опасността този вирус да мутира и да придобие способността да се предава от един човек на друг.

Набаро съобщи, че до края на август тази година вирусът е бил констятиран в 60 страни, като са регистрирани 350 случая на заразяване на хора и 200 души от пострадалите са починали.
Птичият грип фактически бе регистриран първо в 5 страни в Азия, в това число и Индонезия. В тази страна периодично се регистрират спорадични случаи на нови заразявания.

“Дори докато вирусът се разпространява само в една или две страни, рискът от развитието на пандемия съществува”, подчертава Набаро.
Световната здравна организация продължава да работи в тесен контакт с властите на отделните държави за разработването на планове за извънредни мерки в случай на пандемия и осигуряването на необходимите медикаменти, се казва в заключителния документ след проведената през миналата седмица среща на СЗО в Женева.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.