zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Спонтанната мозъчна дейност води до странни и неочаквани грешки



Спонтанната мозъчна дейност води до странни и неочаквани грешки

12 октомври 2007, здраве.bg

Психолозите, както и занимаващите се със спрот отдавна се интересуват защо например професионалните футболисти или баскетболисти допускат явни грешки, които в никакъв случай не се дължат на липса на умение. Нови изследвания показват, че този тип грешки са свързани с непредсказуеми колебания на електрическата активност на мозъка, пише списание New Scientist.
Тези колебания не зависят от външен стимул и не са свързани с емоциите на човека.

В новото изследване, проведено от учени от Университета на щата Вашнигтон, доброволците е трябвало да натискат с дясната ръка бутон в отговор на появата на определено изображение върху монитора. Специален уред е определял силата на натискане на бутона и бързината на реакцията.
Учените са уверени, че съществува т.нар. спонтанна мозъчна дейност, която се проявява внезапно и непредсказуемо, но може да играе забележима роля в човешкото поведение.

Още в началото на 90 години на миналия век подобни изменения в активността на мозъка са били регистрирани с помощта на метода на ядрено-магнитния резонанс. Понякога те се наблюдават дори по време на сън или под наркоза.

“Спонтанната мозъчна активност се проявяваше внезапно, независимо от сигналите на мозъка, свързани с реакциите на сигнала и натискането на бутона”, съобщава Доктор Майкъл Фокс (Michael Fox), ръководител на новото изследване.

Засега остава неизвестно дали тази спонтанна мозъчна дейност се проявява в резултат на необходимостта да се решават за кратко време сложни познавателни задачи или е следствие от дейността на някакви специфични области на мозъка.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.