zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лекува ли музиката?!



Лекува ли музиката?!

Схващането че хармонията в музиката ражда и хармония в душата идва още от Античността.

Може ли музиката да бъде част от терапията при лечение.

здраве.bg

В последно време по една или друга причина нараства популярността на нетрадиционните методи на лечение. Музикалната терапия е един от най-популярните варианти за човек, който иска да експериментира с тези нови методи. Допитване, направено от психолози от Университета “Дюк” в САЩ, показва, че хората определят т.нар. музикална терапия като “най-лесния и приятен вариант за лечение: слушаш си музика и с всяка минута ставаш по-здрав”.

Дори нещата на пръв поглед да изглеждат доста прости, това всъщност не е така. Като начало важното е, че практически всички специалисти не отричат положителното въздействие на музиката върху здравето на човека.

За този ефект първи споменават древните гърци. Омир е описал как мелодичните песни са помагали за изцеляването на раните на героите, а Питагор е провеждал специални занятия по хорово пеене, защото е вярвал, че хармонията в музиката ражда и хармония в душата. Запазени са сведения, че той е започнал да съставя лечебна книга с музикални рецепти, където за лечението на всяка болест е съответствала мелодия.

През Средните векове английският мислител Роберт Бъртън е написал специална книга - “Анатомия на меланхолията”, в която защитава тезата, че музиката може да бъде много полезна при лечението на нервни разстройства.

През 19 век със спокойна отпускаща музика много психолози са лекували своите пациенти, но най-голям интерес към музикалната терапията е възникнал в средата на 20 век. Привържениците на този метод твърдят, че с музика могат да се лекуват не само нервните разстройства, но и много други заболявания.

Днес музикалната терапията е едно от най-популярните направления на алтернативната медицина. Привържениците на тази терапия се делят на две основни групи. По-предпазливите смятат, че лечебната сила на музиката е основана на психичните особености на човека. Според тях например спокойната класическа музика нормализира сърдечния ритъм и артериалното налягане, защото човек се отпуска и буквално се потапя в състояние...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    психология    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.