zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

6 основни правила за здрави зъби



6 основни правила за здрави зъби

Всекидневната грижа за зъбите и венците намалява необходимостта от лечение с до 75-80%.

здраве.bg

... или прекалено топлата храна е вредна за зъбите. Още повече вреди рязката смяна на температурата на продуктите, защото тя предизвиква образуването на микроскопични пукнатини върху емайла на зъба.

Правило 4: Грижи за венците

Вниманието, което освен на зъбите трябва да се обръща и на венците, присъства още в трудовете на медици от Античността и Средновековието. Така например според Корана зъбите трябва да се изплакват 5 пъти всеки ден, а да се чистят в зависимост от тяхното замърсяване и при появата на неприятен дух от устата.
Лигавицата на венците предпазва устната кухина от микроби и затова изисква особена грижа. Кръвотечението и възпалението на венците е една от честите причини за появата на неприятна миризма от устата и падане на зъбите.
Лошата устна хигиена, пушенето, спецификата на употребяваната храна и недостигът на витамини могат да предизвикат неприятните заболявания на венците.

Правило 5: Флуорът

Той е необходим микроелемент за нашите зъби. Днес на пазара съществуват много препарати, които съдържат голямо количество флуор: пасти за зъби, поливитаминни комплекси, еликсири, дъвки.
Не трябва да се забравя, че прекалено голямото количество флуор също толкова вреди на организма, колкото и неговият недостиг.

Правило 6: Редовен преглед при стоматолог

Това е другият залог за здрави зъби. Професионалното почистване, извършено от стоматолога, премахва налепите (това не може да се постигне с четката и пастата за зъби у дома), а ако кариесът е открит навреме, по-лесно ще бъде предотвратено неговото развитие.
Освен това стоматологът е в състояние да ви даде препоръки относно пастата за зъби и другите средства, подходящи именно за вас.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хигиена    заболявания    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.