zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мускулите на човека се променят заради мутация



Мускулите на човека се променят заради мутация

Най-силна е мутацията при професионалните спортисти на дългите бягания.

2 октомври 2007, здраве.bg

Поне милиард жители на планетата са лишени от мускулната белтъчина, която позволява да се осъществяват резки движения.
Вероятно, благодарение именно на тази мутация нашите предци са успявали да издържат на продължителните преходи и студове, твърди статия, публикувана в списание Nature Genetics.

Между факторите, помогнали на хората да оцелеят в миналото и факторите, способстващи за подобряването на техните атлетични възможности днес има удивителна връзка, се посочва в нея.
През 1999 г. група учени, начело с Катрин Норт от университета на Сидни, Австралия открива, че 18% от хората с европейски произход са лишени от важната белтъчина – алфа-актинин 3 (ACTN3). Тази белтъчина на скелетната мускулатура се използва от бързите влакна, които се задействат при резки натоварвания. Но хората, които нямат тази белтъчина, се справят по-добре с обичайните натоварвания.
Изследвайки атлетите на своята страна, австралийските учени откриват, че всички жени – спринтьорки имат ACTN3. При мъжете този ген присъства, само ако те се занимават със спорт, изискващ интензивни натоварвания от най-високо ниво.
ACTN3 вероятно е необходима на атлетите за бързата мускулна дейност. И обратното - нейната липса благоприятства за по-продължителните натоварвания. Броят на атлетите, които нямат този ген, се увеличава при спортовете, които изискват издръжливост и най-вече при маратонците.

Кои са предимствата на тази мутация, ако тя се среща толкова често по света, където повече от един милиард хора са лишени от ACTN3?
Отговорът може да се откриe в статията на Катрин Норт,.
Изключвайки гена ACTN3 при опитни животни, учените са открили, че бързите мускулни влакна на животните по-добре се адаптират към използването на кислорода, като подобряват кислородния обмен на бавните влакна, отговорни за издръжливостта.
“Сега ние ще можем да обясним как това генетично изменение влияе на спортните постижения, обяснява Катрин Норт. И защо то е толкова разпространено сред населението. Обменът на веществата...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.