zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Доброто образование и успешната кариера са реални фактори за здравето



Доброто образование и успешната кариера са реални фактори за здравето

здраве.bg

Колкото по-добро образование имате, толкова по-малка е вероятността да страдате от хронично заболяване, но количеството на парите, които печелите, играе по-голяма роля в това дали едно заболяване ще прогресира или не, са любопитните резултати от ново проучване.

Според осъществилите го американски учени “вместо да се опитваме само да убеждаваме хората, че трябва да спазват различни диети, за да намалят теглото си и така да подобрят здравето си, можем да направим далеч повече, като създадем условия за по-високата им образованост и успех в кариерата”.

“Повечето проучвания върху социоикономическия статус и връзката му със здравето, разглеждат социалното положение и здравословното състояние като две отделни измерения”, подчертават авторите на изследването.

За да установят каква е връзката между двете, те са обобщили данни за над 8000 души – както за нивото на тяхното образование и за позицията, до който са достигнали в професията си, така и за тяхното здраве – всичко това за периода от 1986 до 2001 г.

Здравословното състояние е било измервано не като цялостна величина, а в отделни негови компоненти: наличието или липсата на хронични заболявания и степента на тяхното прогресиране.

“Резултатите недвусмислено показват, че доброто образование, а още повече постигнатият успех в професията, значително отлагат във времето появата на хронични заболявания и забавят тяхното развитие след това”, коментират учените за изданието of Journal of Health and Social Behavior.

Те са открили и една важна разлика между двата фактора – степента на образованост е без значение, когато става дума за влошаването на здравето на по-късна възраст, докато успехът в кариерата и спечелените от това пари до края на живота остават значими за по-късната поява на хронични заболявания и тяхното по-бавно развитие след това.

“Нашите резултати не могат да се определят като изненадващи, но те потвърждават факта колко важно за здравето е доброто образование и успешната кариера. Бедността...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.