zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Есента: сезонът на трайната любов



Есента: сезонът на трайната любов

Любовта, започнала през есента, често продължава за цял живот, твърдят психолози.

Тя.bg
четете още в списание Тя


Със захлаждането на времето често излиза наяве истината за лятото и любовта. Искрата на летните романси в повечето случаи изчезва като падаща звезда. Есенната любов е нещо различно – по-дълбока и с повече смисъл. Защо? Това са се опитали да изяснят известни специалисти - всеки от тях експерт в своята област.

Сезонът на двойките

Застудяващото време е сигнал за нас, хората, че имаме нужда да сме двама. Тогава осъзнаваме, че зимата наближава, а тогава е по-трудно да намерим партньор, смята психологът Тери Орбух, професор в института за социални изследвания към университета на Мичиган. “Затова ние сме решени да търсим и да намерим подходящия партньор през есента, за да свием топло гнездо, преди да е дошла зимата”, казва ученият.

Още повече, че ние, човешките същества, обичаме комфорта. “През зимата всички бързаме към топлото домашно огнище, където се чувстваме уютно защитени”, казва и Сюзън Дейвис, клиничен психолог от Ню Йорк. “За гнездото обаче са нужни двама и това е онази основна, първична потребност, която все още ни движи”.

Силата, наречена семейство

“Биологически, есента е логичното време за влюбване”, твърди антроположката д-р Хелън Фишер, професор от университета Ръджърс. Създаването на потомство играе ключова роля: човешките същества са мотивирани да се съединяват през зимата, за да се родят бебетата през лятото, обяснява тя. “Това е механизъм за приспособяване. Лятото е време на изобилие, на по-малко стрес, добро хранене и хубаво време”.

Дори и да не планирате да създавате поколение в идващите месеци, на дълбоко, базисно ниво, през есента ние сме движени към създаване на двойка, която да е за цял живот.

Отново сериозни хора

Още една причина защо есента е най-добрия сезон за любов: защото през есента спираме да правим щуротии. “Лятото е време на почивки – пътуваме, отделяме се от колеги, съседи, познати”, казва д-р Фишер. “Но през есента се връщаме към нормалния ритъм и се залавяме с важните неща в живота. Точно в този...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.