zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

9 погрешни схващания за венерическите заболявания9 погрешни схващания за венерическите заболявания

здраве.bg

... е боледувал например от хламидиоза, дълго време в неговия организъм остават “следи” от това заболяване. Затова само лекар може да определи какъв анализ (бактериологичен, бактериоскопичен, серотоничен, културален и т.н.) трябва да се направи.

5. Антибиотици могат да излекуват болестта за три дни.

Универсални таблетки за всички болести няма. Например сифилисът се лекува с препарати, съдържащи пеницилин, хламидиозата – най-често с тетрациклин или с по-модерен антибиотик. Строги схеми се използват само при лечението на сифилис и гонорея. В останалите случаи лекарят избира медикаменти според конкретния случай и коригира тяхното приемане.

Самостоятелното лечение е противопоказно. Освен това венерическите болести рядко се срещат самостоятелно. Често заедно с гонореята се лекува трихомониаза или хламидиоза. Не трябва да се пренебрегват препоръките за приемане на лекарствата и да се забравя, че алкохолът (дори в малки количества) си взаимодейства с антибиотиците като основа с киселина.

6. Практически е невъзможно да се излекуваме от хламидиоза.

Правилното лечение ще избави болния от хламидиозата. Освен антибиотици ще са необходими и имуностимулиращи препарати. От всички болести, предаващи се по полов път, хламидиозата се среща най-често - почти 70% от пациентите, обърнали се за помощ, страдат от това заболяване. То може да стане причина за безплодие и при жените, и при мъжете. При бременните жени то е в състояние да предизвика извънматочна бременност или аборт.

7. Може и да не се заразиш при еднократна близост с партньор.

Наистина това се случва, но рядко. В повечето случаи инфекцията прониква в организма дори при еднократен полов контакт. Превантивни мерки за предпазване от заболяване (например сифилис) взимат обикновено тези, които имат близък контакт с болните.

Правилният подход при лечение на заболяване, предавано по полов път (независимо от броя на контактите с носителя) е да...

 
 
Още по темите:
превенция    секс и здраве    заболявания    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.