zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Стресът наистина наранява сърцето



Стресът наистина наранява сърцето

Емоционалните преживявания нарушават сърдечните функции и увеличават риска от заболяване.

здраве.bg

Силните негативни емоции – тъга, гняв, страх въздействат негативно на дейноста на сърцето и водят по повишаване на риска от бъдещи сърдечно-съдови заболявания. Понякога тези преживявания могат дори да бъдат фатални, показват резултатите от американско проучване, публикувано в новия брой на престижното специализирано издание The Lancet.

“Това, което за обикновения човек е интуитивно, за лекарят не е непременно такова. Ясно е, че емоционалният стрес влияе на сърдечно-съдовата система също толкова колкото и физическия. За съжаление, много специалисти пренебрегват този факт и смятат, че емоционалното натоварване е психологически проблем, а не физиологичен”, подчертава д-р Даниел Бротман от Болницата “Джон Хопкинс” в Балтимор, ръководител на екипа. “Нашето изследване показва колко важен за здравето е емоционалният стрес. Ние наблюдаваме в реално време какво се случва със сърдечно-съдовата система на пациента под стрес и какви моментални поражения има той”.

Болките в сърцето
Психическите разстройства, емоционалният тип на личността и други психологически стресови фактори са свързани с различни сърдечни проблеми:
• Хората, които страдат от депресия, чувство на безнадеждност или са песимистични по природа, са предразположени повече от останалите към сериозни сърдечни заболявания и смърт в резултат на такива. Те, според изследванията, са по-склонни към поява на съпътстващи заболявания като диабет, затлъстяване, високо кръвно.
• Хората, които са постоянно превъзбудени, страдат по-често от другите от аритмияи свързани с нея състояния. Те често развиват хипертония (високо кръвно), която нелекувана правилно и навреме може да доведе до усложняване на състоянието.
• Емоционалните сривове като смърт на близък човек, инцидент, свързан с насилие (независимо дали физическо или душевно), посттравматичен стрес също увеличават риска от сърдечни заболявания.
• Хората, спадащи към известните в науката като типове...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    55+    изследвания    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.