zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Акупунктурата е най-ефективният метод при болки в гърба!?



Акупунктурата е най-ефективният метод при болки в гърба!?

Алтернативният подход показва над 2 пъти по-добър успех отколкото традиционните медикаменти и манипулации.

здраве.bg

Това показват резултатите от германско проучване. Според резултатите от него, при лечение с акупунктура най-малко половината от пациентите не изпитват иначе хроничните болки в гърба поне в продължение на няколко месеца.
За сравнение едва при една четвърт от лекуваните с медикаменти и методи на традиционната западна медицина се отчита успех.

Немските учени от Университета в Рур твърдят, че човешкото тяло очевидно реагира позитивно на всяко третиране с игли, защото според една от теориите в медицината “съобщенията към мозъка за болка могат да бъдат блокирани чрез акупунктурата”.

По време на изследването са били третирани над 1000 пациенти, като при всички се е прилагал метод, при който иглите са поставяни по-плитко, отколкото при традиционната акупунктура. Те не са били поставяни дори на местата, които според източната медицина са ключови за постигане на терапевтичен ефект.

“Ние не разбираме механизмите, по които действат подобни процедури, но това съвсем не означава, че трябва да отричаме техния положителен ефект върху здравето”, посочва за ВВС американския специалист по традиционно лечение на болки в гърба д-р Джеймс Янг.

Акупунктурата се базира на традиционното китайско схващане, че иглите могат да се използват, за да бъде освобождавана енергията в тялото (т.нар. ки).
Стандартните за западната медицина методи за облекчаване и лечение на болките в гърба включват обезболяващи лекарства, инжекции, терапия с топло и масажи.

Според оценките около 85% от хората страдат от болки в гърба, разбира се в някаква степен. Британски специалисти са изчислили, че само във Великобритания годишно се харчат над 500 милиона лири за лечение на болки в гърба с медикаменти и други традиционни западни методи.

Изследването на немските учени се явява продължение на две подобни проучвания, проведени през 2006 г., чиито резултати са публикувани в British Medical Journal.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.