zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Откриха начин за регенериране на човешките крайници!?Откриха начин за регенериране на човешките крайници!?

Гените, които при гущерите дават възможност за възстановяване на крайниците, при хората просто са заспали.

Въпреки скептицизма на някои учени, ако резултатите се окажат верни, това ще е революция в медицината.

25 септември 2007, здраве.bg

Американски учени създадоха метод за активизиране на гени в човешкия организъм, отговорни за регенерацията на целите органи и крайниците.
Подробният доклад за работата на специалистите от Калифорнийския университет (University of California) ще бъде отпечатан в новия брой на списание New Scientist, съобщава Ройтерс.
Професор Виктор Феърстоун (Victor Fairstone) и неговите колеги в продължение на няколко години са изучавали гените, отговорни за регенерацията на тъканите в организмите на бозайниците, птиците и земноводните.
“Ние се опитвахме да разберем причините, поради които при бозайниците и птиците, чиито организъм е устроен по-сложно, способността към регенерация е по-ниска. Защо на гущерът може да порасне нова опашка, а изгубването на крайник за птицата и бозайникът е загуба завинаги и дори в случай на счупване не са възстановява напълно”.
В хода на изследването си учените са установили, че гените, отговорни за регенерацията, са частично потиснати при топлокръвните в следствие на мутация, която се е извършила в момента на разделение на древните обитатели на Земята на топлокръвни, студенокръвни и земноводни.
“Тези гени не са изчезнали и ние успяхме да открием начин да ги активизираме. За съжаление, активацията е само временна и след известно време те отново “заспиват”, отбелязва професор Феърстоун.
Някои учени като проф. Грегъри Мендел, генетик в университета на Ню Йорк е скептичен към новите резултати и очаква цялостното им публикуване, но признава, че ако те са достоверни, то наистина “имаме работа с истинска революция в медицината, а дори да е вярно, многото работа още предстои”.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    aлтернативи    
 

more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.