zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Откриха начин за регенериране на човешките крайници!?



Откриха начин за регенериране на човешките крайници!?

Гените, които при гущерите дават възможност за възстановяване на крайниците, при хората просто са заспали.

Въпреки скептицизма на някои учени, ако резултатите се окажат верни, това ще е революция в медицината.

25 септември 2007, здраве.bg

Американски учени създадоха метод за активизиране на гени в човешкия организъм, отговорни за регенерацията на целите органи и крайниците.
Подробният доклад за работата на специалистите от Калифорнийския университет (University of California) ще бъде отпечатан в новия брой на списание New Scientist, съобщава Ройтерс.
Професор Виктор Феърстоун (Victor Fairstone) и неговите колеги в продължение на няколко години са изучавали гените, отговорни за регенерацията на тъканите в организмите на бозайниците, птиците и земноводните.
“Ние се опитвахме да разберем причините, поради които при бозайниците и птиците, чиито организъм е устроен по-сложно, способността към регенерация е по-ниска. Защо на гущерът може да порасне нова опашка, а изгубването на крайник за птицата и бозайникът е загуба завинаги и дори в случай на счупване не са възстановява напълно”.
В хода на изследването си учените са установили, че гените, отговорни за регенерацията, са частично потиснати при топлокръвните в следствие на мутация, която се е извършила в момента на разделение на древните обитатели на Земята на топлокръвни, студенокръвни и земноводни.
“Тези гени не са изчезнали и ние успяхме да открием начин да ги активизираме. За съжаление, активацията е само временна и след известно време те отново “заспиват”, отбелязва професор Феърстоун.
Някои учени като проф. Грегъри Мендел, генетик в университета на Ню Йорк е скептичен към новите резултати и очаква цялостното им публикуване, но признава, че ако те са достоверни, то наистина “имаме работа с истинска революция в медицината, а дори да е вярно, многото работа още предстои”.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.