zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 стъпки да преодолеете излишната скромност



5 стъпки да преодолеете излишната скромност

здраве.bg

Чувствате ли се неудобно в големи компании и сред хора, които не познавате? Изпитвате ли неудобство, когато общувате с другия пол?
Всички ние понякога се чувстваме не на място понякога, но има хора, за които тази стеснителност и неудобство са реална пречка за почти всеки социален и дори интимен контакт.
Новите изследвания показват, че все повече от нас – както мъже, така и жени, се чувстват “не в свои води”, когато трябва да общуват с някого.

Психолозите отдават тази промяна най-вече на Мрежата, чрез която хората общуват без да излизат от къщи и без да виждат с кого всъщност общуват.

По-долу ви предлагаме пет съвета на д-р Тери Орбух, професор-психолог от Университета на Оукланд, специалист в областта на социалните контакти:

1. Сменете фокуса. Когато се чувства неудобно в общуването си, човек винаги смята, че околните го възприемат негативно. Това натоварва психиката и прави невъзможна преценката кога една критика наистина има основание.
За да промените това, трябва да измените начина, по който мислите за самите себе си. Фокусирайте се върху това, което харесвате и кои са вашите качества, които правят една компания/връзка позитивна.

Обръщайте повече внимание на качествата на хората около вас и ще видите, че има такива, които много приличат на вас самите, т.е. също притеснителни и резервирани. В крайна сметка не всеки може да бъде “сърцето на компанията”.

2. Близостта. Всеки психолог ще потвърди, че има хора, на които е нужно повече време, за да “влязат” в една ситуация/компания. Почти всеки се притеснява, когато се запознава с някого, отива на прием, където има много хора или се явява на интервю за работа. Потърсете наоколо някой, когото познавате дори и бегло – това по-лесно “ще разчупи леда”.

3. С малки стъпки. Опитвайте се малко по малко да свикнете да общувате с непознати, да започвате разговор – като начало поне с хора, които вече познавате. Общувайте (поне едно “добър ден”) с хора, които всекидневието ви среща мимоходом...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.