zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Усещането на ароматите е генетично заложено у човека



Усещането на ароматите е генетично заложено у човека

20 септември 2007, здраве.bg

Възприятието на човешките феромони се предопределя от гените, твърдят американски учени от университетите “Рокфелер” и “Дюк”.
“Феромоните са вещества, които предават информацията между индивидите от един вид. Например в слюнката на самците – свине се съдържа феромон с названието андростенон, който предизвиква половото влечение. Андростенон се съдържа и в човешката пот, но все още не е доказано, че той е феромон за човека”, поясняват специалистите, цитирани от Ройтерс.
Интересно е, че хората възприемат по различен начин миризмата на андростенона - някои не го усещат изобщо, други го усещат като рязка и неприятна миризма, а трети – като по-слаб, но сладникав аромат.
Науката отдавна предполага, че възприемането на ароматите е заложено генетично у човека, но все още няма достатъчно доказателства за това.
Последните изследвания, включително това на американските учени, показват, че за възприятието на миризмата на андростерон и на близкото по свойства вещество андростадиенон отговаря един единствен ген, който се среща в няколко варианта. В зависимост от това, какви варианти се съдържат в двете копия на този ген, хората определят миризмата или като силна и неприятна, или като слаба и приятна, или въобще не я усещат.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.