zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Играчките от латекс са вредни за децата12 януари 2006, здраве.bg

Десетилетия играчките за най-малките деца се правеха от латекс – естествен материал, получават чрез обработка на каучук.
В днешно време учените вече са убедени – тези играчки могат да бъдат вредни, защото естествен може да се разбира и като алергичен.
В латекса, от който се правят играчките се съдържат на 200 вида белтъци. Много от тях могат да доведат до алергични реакции.
За първи път за алергия към латекса се заговори през 80-те г. на 20 в. Бяха публикувани данни, че до 60% от децата могат да покажат свръхчувствителност към латекса.
За този вид алергия са типични както кожни симптоми, така и прояви на респираторна алергия – кихане, запушване на носа, сълзи.
При повечето деца, развили алергия към латекса, се забелязва и непоносимост към цитрусови и екзотични плодове, включително киви и банани, както и към по-широко използвани продукти – картофи, домати, моркови.
Много от големите фирми-производителки на играчки вече вземат мерки за промяна в производството. Така например английската Авент, чиито продукти се продават и в България, обяви, че от този месец прекратява производството на латексови играчки и ги заменя със силиконови.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    деца    
 

more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.