zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Отпуската се оказва критичен момент за двойките



Отпуската се оказва критичен момент за двойките

Много често причините за раздялата се оказват съвсем банални.(фото: sxc.hu)

Най-много партньори се разделят именно след завръщане от почивка, показва статистика.

здраве.bg

Дори двойките, които са преживели много в своята връзка, понякога не издържат на своеобразното предизвикателство, което се явява годишния им отпуск, показва статистиката. Изготвена от германски специалисти тя гласи, че всяка трета молба за развод, е подадена именно след приключване на периода на годишните почивки.

Сред причините, които подтикват двойките да се разделят, психолозите посочват съвсем банални спорове – например липса на еднакво мнение къде и как да бъдат прекарани дните извън работа.
“Всъщност реалността е малко по-различна – партньорите просто няма за какво да си говорят.

Темите, които са им били интересни, вече са се изтъркали с времето, а и перспективата двамата да прекарат толкова много време заедно, е твърде непривична – според статистиката общуването в една съществуваща отдавна двойка се ограничава до 10 минути в денонощието. Така, при продължителното общуване по време на отпуск, на повърхността изплуват остарели конфликти, които са останали нерешени”, коментират германските психолози, цитирани от Psychology Today.

Според тях друга причина за негативния край на отпускарския период е, че много двойки без основание възлагат на него своите големи надежди да поправят своите отношения.

Специалистите препоръчват на партньорите да се опитат да намерят отново общ език, като отделят повече време за общуване, а едва след това да потърсят специализирана помощ: “Хармонията в отношенията може да се възвърне, ако двойката покаже доброто желание да разговаря за проблемите, съвместно двамата да си поставят срок, в който да се опитат да възстановят баланса”.

Нарастващият брой разводи специалистите отдават най-вече на нарастващата финансова независимост на жените, които, преставайки да разчитат на парите на своя партньор, не смятат за нужно (а и могат да си позволят) да прекратят връзката и да потърсят нова. Затова и все по-често инициатор за раздялата става именно нежния пол.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.