zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Страхът има и генетична обусловеност



12 януари 2006, здраве.bg

Страховете и притесненията на хората дълго време се смятаха за отговор на човека към влиянието на заобикалящата го среда.
Проучване на екип специалисти от Университета на Вирджиния показа, че генитичното наследство също има роля при поведението на хората спрямо стресиращите ситуации. Резултатите са публикувани в новия брой на сп. Archives of General Psychiatry.
Изследването е обхванало над 200 двойки близнаци – половината еднояйчни, половина – двуяйчни. Те са били поставени в различни ситуации – едните, предизвикващи страх, другите – неутрални.
Получените резултати ясно показват, че реакциите на еднояйчните близнаци са били идентични, докато тези на двуяйчните силно се различават.
Това че човек се учи и от негативния си опит и се опитва той да не се повтаря е ясно отдавна, но според американските учени “сега поне е ясно, че в начинът, по който всеки реагира на страха и притеснението, има и генетична обусловеност поне в някаква степен”.
Резултатите от проучването ще помогнат на специалистите при лечението на различни психични състояния. В същото време те доказват, че инстинктивният страх на човека и отрицателното му по рождение отношение например към змиите, паяците и осите е предавано през поколенията, а не е инстинкт, зададен от природата.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.