zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пътищата на човека и горилата са се разделили по-отдавна, отколкото се смяташеПътищата на човека и горилата са се разделили по-отдавна, отколкото се смяташе

Разумният човек се е появил преди поне 10 млн. години, твърди японски антрополог

24 август 2007, здраве.bg

Въпросът кога точно се е появил човекът винаги е бил а и ще бъде основен за антропологията. С увеличаването на изследванията периодът, през който това се е случило, отива все по-назад в историята.
До момента почти всички антрополози бяха единодушни, че разумният човек се е отделил от своя прародител – човекоподобната маймуна, преди около 8 милиона години.
Находката на международна група учени през това лято бе определена като “малка революция”, защото добавя към досегашното схващане още “само” 2 милиона години.
Екипът японски и етиопски специалисти, начело с проф. Сува, откри край Адис Абеба (Етиопия) остатъци от три индивида, чийто генетичен анализ дава основание да се счита, че човекът се е отделил от най-близкия си родственик – горилата преди поне 10 милиона години.
Проф. Сува е широко известен в научните среди с поредицата си успешни експедиции в Африка, Европа и Азия.
Новоотркритият вид е наречен Chororapithecus abyssinicus и по думите на учения е най-старият известен до момента екземпляр, показващ кога разделението между човека и маймуната вече е било факт, съобщава Ройтерс.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.