zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Страхът от заболявания явно не плаши хората с наднормено теглоСтрахът от заболявания явно не плаши хората с наднормено тегло

Броят на затлъстелите в развитите страни не намалява въпреки мерките.

23 август 2007, здраве.bg

Въпреки всички стъпки, предприети в някои страни дори на държавно ниво, броят на хората с тегло над нормата в най-засегнатите от проблеми развити държави не намалява. Това показва докладът и статистиката, изнесена от служители на Световната здравна организация (СЗО).
“Всички са наясно, че основни причини за затлъстяването са стресът, неправилното хранене и недостатъчната физическа активност. В такава ситуация нито една диета не може да реши проблема”, признават специалистите.
Данните от изследвания, че наднорменото тегло рязко увеличава риска от редица заболявания, явно не плашат достатъчно хората и не са причина да се вземат мерки за ограничаване на теглото, подчертават експертите: “Дори доказано големия риск от много видове рак и други смъртоносни болести не мотивира затлъстелия човек да промени начина си на живот и да намали килограмите”.
Дори в страна като САЩ, където затръстяването официално е признато за епидемия и правителството има специална и добре финансирана програма за борба със заболяването, мерките дават незадоволителен резултат, признават от СЗО.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    хранене и диети    изследвания    
 

more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.