zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мръсният въздух в съвременния град взема все повече жертви



Мръсният въздух в съвременния град взема все повече жертви

В резултат от заболявания, предизвикани от замърсения въздух, умират повече хора, отколкото при пътни инциденти.

23 август 2007, здраве.bg

Комбинацията от горещото време и замърсения въздух увеличава риска от значителен брой заболявания. Нито затвореният прозорец, нито климатикът със специален филтър са в състояние да решат проблема – замърсяването на въздуха, който дишаме е първа крачка към алергии и много други присъщи за съвременния голям град болести.
Според официалната статистика на Световната здравна организация (СЗО) заради глобалното затопляне и лошата екологична среда в големите градове умират 2 до 3 пъти повече хора отколкото от туберкулоза, пътно-транспортни произшествия и убийства.
Данните показват, че в централните райони на мегаполите въздухът е 15-30% по-мръсен отколкото в “средностатистическия периферен квартал, а по най-оживените улици – до 60% повече от т.нар. предградия.
Модерните климатици, снабдени със специални филтри за прочистване на въдуха са само частично решение – рано или късно помещенията трябва да се проветрят, защото в противен случай в тях се формира опасна за здравето микрофлора. С външния въздух обаче в жилището проникват прах и вредни газове, изпарения от бои и лакове, домашна прах, причинители на плесен, косми. В комбинация те значително увеличават риска от заболявания – най-вече алергии, бронхиална астма, дерматити.
Като най-добро от “малките” решения за борба с вредата от мръсния въздух специалистите препоръчват в помещенията да се поддържа температура между 25 и 30 градуса и влажност от 75 до 80%.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.