zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Обиколката на талията е важен показател за здравето ни



Обиколката на талията е важен показател за здравето ни

Дори няколко излишни сантиметра в талията са сериозен риск за здравето.

Формата на тялото, а не теглото е най-важния индикатор за вероятни сърдечно-съдови заболявания.

здраве.bg

Обръщайте на фигурата си повече внимание отколкото натрупването на няколко излишни килограма, съветват американски учени. Според техните изследвания най-важният индикатор за повишен риск от сърдечносъдови заболявания е формата на тялото, а не теглото и дори незначителни мастни натрупвания в областта на корема могат да доведат до силно завишен риск от много болести.

В наблюденията са участвали над 2700 души, които са били проверени за наличието на ранни симптоми за ранна атеросклероза – състояние, което предразполага към появата на редица проблеми в сърдечно-съдовата система.

Събраните данни показват, че дори незначително нарастване на талията с няколко сантиметра увеличава сериозно риска за кръвоносната система, дори като цяло теглото да остава в норма. За жените критичната точка за обиколка на талията е определяна на 80 см, а за мъжете – на 94 см.

Както поясняват американските специалисти, цитирани от International Journal of Obesity, най-важната характеристика за здравето ни не е индексът на телесната маса (ИТМ), както се твърди най-често: “На първо място човек трябва да обърне внимание на обиколката на талията си и на съотношението й към обиколката на бедрата. Колкото по-голяма е разликата, толкова по-вероятна е появата на калциеви наслагвания и съответно на атероклероза”.

Според ръководителя на проекта проф. Джеймс де Ламос “дори само няколко сантиметра обиколка в повече представляват сериозен риск. Мазнините в областта на талията притежават изключителна биологична активност. Несъмнено и килограмите трябва да са под контрол, но на първо място внимавайте за обиколката на талията си!”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.