zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Електронната поща е чест източник на стрес



Електронната поща е чест източник на стрес

Планирайте деня си, за да намалите доколкото е възможно стреса в работата.

15 август 2007, здраве.bg

Специалистите отдавна са установили, че работата в офис е постоянен и силен източник на стрес. Едва напоследък обаче те успяват да изяснят кои именно елементи в нея са източници на напрежението.

Една от най-честите причини за стреса сред хората, работещи в офис, е електронната поща, твърдят британски специалисти.

Учените от Университетите на Глазгоу и Пейсли, цитирани от ВВС, са установили, че около 1/3 от тези хора страдат от т.нар. “стрес в резултат на електронна поща”. Данните от статистиката показва, че при всеки трети служител, за когото електронната поща е начин да се води преписка и да се правят отчети, настроението се понижава далеч преди края на работния ден: “Съзнанието, че не сте в състояние да отговорите на всички писма и да свършите всичко планувано, води до силно напрежение, а и до значително понижаване на работоспособността”.

Независимо че електронната поща е такъв силен дразнител, повечето хора признават, че просто не си представят живота без нея – 34% от анкетираните проверяват за нови писма на всеки 15 мин., а 64% - на всеки час.

“Дори и тези цифри са занижени”, смятат специалистите, “поради възможността на софтуера да проверява автоматично за нови писма, някои хора всъщност проверяват електронната си поща до 40 пъти на час!”.

28% от анкетираните признават, че необходимостта на отговарят на получените писма ги кара да се чустват потиснати и под излишно напрежение и в резултат на това те допускат повече грешки в работата си.

Специалистите съветват всеки човек да си изработи график, съответстващ на необходимостта да ползва електронна поща и да се стреми да не го нарушава: “Ясният план кога какво ще вършите през деня е един от най-добрите начини да намалите нивото на стреса”.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.