zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как е правилно да се взимат лекарства



Как е правилно да се взимат лекарства

Няколко съвета, за да бъдат използваните медикаменти максимално ефективни.

здраве.bg

Хората на възраст от 60 до 75 години средно приемат едновременно по три лекарства дневно, показва статистиката. Над 1/3 от приеманите от възрастните хора лекарства и над 2/3 от медикаментите, ползвани от по-младите, се продават без рецепта.

Правилното приемане на лекарствата е особено важно по няколко причини: за да се постигне максималната полза от тях, да се намали риска от странични реакции, да не се навреди на организма при тяхното използване.

Специалистите съветват:

- Внимателно прочетете инструкцията, приложена към лекарството. Запознайте се в какви дози трябва да се приема препаратът, с какви други лекарства не трябва да се съчетава и какви ситуации трябва да се избягват (например шофиране). Ако написаната в листовката дозировка не съвпада с тази, предписана ви от лекаря, допитайте се отново до него.

- Някои вещества могат да встъпят в нежелателна реакция едно с друго и затова се посъветвайте със своя личен или лекуващ лекар преди да приемате едновременно няколко лекарства. Покажете на лекаря и целия списък от витамини и добавки, които приемате. Всеки специалист, който ви назначава лечение, трябва да знае за лекарствата, предписани от друг лекар.

- Някои хора поглъщат трудно големите капсули и таблетки. Предварително направете няколко дълбоки вдишвания, за да отпуснете мускулите на врата и глътката. Изправете се или седнете удобно изправени. Вземете чаша със студена вода и поставете таблетката под езика. Приемете малка глътка вода и леко наклонете главата назад, след което глътнете водата заедно с таблетката. Допийте цялата чаша вода.

- Ако лекарят не е направил изрични препоръки, никога не сдъвквайте и не разделяйте на части таблетките или капсулите, защото лекарствата, разчетени за продължително действие, могат при нарушаване на тяхната цялост твърде бързо да се абсорбират и да причинят вреда.

- Ако имате съмнения относно правилното приемане на едни или други лекарства, посъветвайте се отново със своя лекуващ лекар.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    превенция    лекарства    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.