zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Медицината все още търси причините за честите заболявания на гърдите при жената



Медицината все още търси причините за честите заболявания на гърдите при жената

6 от 10 жени над 40-годишна възраст страдат от някакво заболяване на млечните жлези.

здраве.bg

... на кафе, силен чай, кола, какао и шоколад. Добър ефект дава лечението с витамин А, Е, С и група В, което се провежда в продължение на няколко месеца. При други се назначават хормонални препарати, но има случаи, при които оздравяването е немислимо без операция.

За съжаление, често се срещат не само доброкачествени заболявания на гърдата, които като правило имат благоприятна прогноза и добър ефект от навреме започнатото лечение. Ракът на гърдата е лидер сред онкологичните заболявания и заема първо място по заболеваемост и смъртност на жените във всички развити страни.

Основна причина за възникването на рака на гърдата са хормоналните нарушения. На различна възраст у жената действат повече от 15 хормони (женски полови хормони, хормон на растежа, хормони на щитовидната жлеза, инсулин и т.н) и недостигът на всеки един от тях предизвиква допълнителното производство на хормона пролактин, който, както и естрогените, заставя клетките на млечните жлези да се видоизменят.

Коварността на заболяването е в това, че жената често не подозира за нейното съществуване. Най-често болестта протича без прояви при по-пълните жени. Процесът бързо прогресира, появяват се метастази, а когато раковите клетки се разнесат чрез кръвта и лимфата по целия организъм се заразяват и нови органи.

За основен лечебен метод на рака на гърдата е призната хирургичната намеса, която се прилага заедно с назначаването на препарати, потискащи раковия процес, или лъчева терапия. Операциите са различни - при някои случаи е достатъчно отстраняването на част от млечната жлеза, но при други – цялостното й отстраняване, както и това на лимфните възли, като опера;ията по същество е животоспасяваща.

Рискови фактори за развитието на злокачествени образувания на гърдата са:
- възрастта – 85% от болните са на възраст над 40 години
- първо раждане – ако жената е на възраст над 35 години;
- наличие на аборти;
- нарушения в менструалния цикъл и късен климакс;
- затлъстяване;
- захарен диабет;
-...

 
 
етикети:
Още по темите:
55+    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.