zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Климатичните промени вече увеличават смъртността сред хоратаКлиматичните промени вече увеличават смъртността сред хората

Най-значим негативен ефект учените очакват в районите с умерен климат.

16 юли 2007, здраве.bg

Глобалното затопляне, за което толкова много се говори напоследък, според учените, може да стане причина за значително повишаване на нивото на смъртност през летния период особено в страните с умерен и субтропичен климат.
В резултат на цялостното повишаване на температурата горещините ще достигат райони, където преди се е наблюдавал умерен климат и жителите на тези райони няма да са в състояние да се противопоставят на това силно затопляне най-вече поради липсата на навици, които достигат генетично ниво, твърдят американски учени, цитирани от Ройтерс.
Според прогнозите на специалистите, нарастването на смъртността поради горещините по никакъв начин няма да се компенсира с намаляването на зимата поради глобалното затопляне.
Изследователи от Училището за екологично здраве към университета “Харвард” твърдят, че към 2100 г. средната температура на Земята ще се увеличи от 1,7 до 4,9 градуса по Целзий.
Климатичните промени, според експертите, вече са станали причина за смъртта на повече от 6,5 милиона американци за периода от 1989 до 2000 г.
Значителните промени в температурния режим са довели също до негативни последствия и в Европа – 35 000 души на континента са починали през горещините само през 2003 г.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 

more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.