zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мъжете говорят не по-малко от жените, твърдят учени



Мъжете говорят не по-малко от жените, твърдят учени

Типичните теми за разговор при двата пола обаче са различни.

10 юли 2007, здраве.bg

Оказва се, че мъжете и жените произнасят приблизително еднакво количество думи дневно – около 16 000, или 11 думи за 1 минута, съобщава списание Science.
Джеймк Пенбейкър, психолог в Тексаския университет в Остин и ръководител на изследването смята, че един от типичните урбанистични митове е разпространеното мнение, че жените говорят повече от мъжете: “Не е ясно откъде е тази представа, но тя беше разпространявана много години и все още битува масово.
Заедно със своите колеги Пенбейкър е усъвършенствал диктофон така, че той безпрепятствено може да записва откъси от разговори през деня. Устройството с размер на мобилен телефон се включва на всеки 12 минути и записва звука в продължение на 30 секунди. То се произвежда в различни форми в зависимост от това дали човекът, който се изучава, иска да го носи в джоба, портфейла или върху колана си.
Предишните опити за измерване на “приказливостта” на двата пола се базираха единствено на данни от анкети или телефонни интервюта. Днес цифровите технологии позволяват на учените да “подслушват” истинските разговори.
Изследователите са пресметнали, че мъжете произнасят около 15 669 думи дневно, а жените – 16 215, като разликата от 546 думи не се смята за съществена.
“Жените и мъжете може да и са почти еднакво приказливи, но има съществени разлики в темите на техните разговори - мъжете са далеч по-склонни да говорят за неодушевени предмети, докато жените повече обсъждат другите хора”, казва Пенбейкър.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.