zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да запазим хляба по-дълго



Как да запазим хляба по-дълго

Купувайте хляба възможно най-пресен, но не се презапасявайте.

Няколко правила, за да извлечем най-доброто от него.

здраве.bg

Източник на “заболяването” на хлебните изделия са спорите на зърното, които преминават в брашното и запазват своята жизнена способност дори след изпичането на хляба. Болестта на хляба е заразна при близък контакт с намиращия се в съседство друг хляб, приготвен от пшенично брашно.
“Заболелият” хляб не е опасен за здравето и живота на човека, но не е годен за употреба.

Лятото е най-благоприятното време за възникването на този процес поради повишената влажност и високата температура на въздуха, които способстват за развитието на бактерии.

Признаци за заболяване на хляба
В меката част се появяват:
- странична миризма
- сиви петна
- лепкавост.
В последствие миризмата се засилва, а меката част се превръща в провлачени конци.

“Лечение” няма, следователно по-лесно е да се избегне този процес. Kак?
1. Помещението в което се съхранява хлябът, трябва да бъде сухо и добре проветрено.
2. Ако в магазинът, от който купумате хляб, той се съхранява в няколко редици, натрупан в щайги или контейнери, това означава, че на практика трайността му е скъсена.
3. Количеството хляб в търговската мрежа не трябва да превишава дневната потребност.
4. Етажерките, върху които се съхранява хлябът, трябва да са под формата на решетка. Те трябва редовно са се избърсват и почистват от трохите, а 1-2 пъти седмично трябва да се обработват с оцет.
5. Негодният за употреба хляб и тестени изделия не трябва да се преработват вторично. Те трябва да се изгарят.
6. Необходимо е строго спазване на сроковете за годност на изделията от пшенично брашно (от 16 до 24 часа) и от ръжено брашно (36 часа).
7. В домашни условия хлябът е най-добре да се съхранява в специални дървени кутии за хляб. Черният и белият трябва да бъдат поставени отделно. Кутията трябва два пъти седмично да се измива с гореща вода, а след това да се подсушава добре.
8. Хлябът не трябва да се съхранява на тъмно и влажно място, в целофанови или полиетиленови пликове.
9. Не трябва да се презапасяваме с хляб...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.