zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хроничната умора – често срещано състояние особено в горещините



Хроничната умора – често срещано състояние особено в горещините

На практика тя много рядко се дължи на физически и психически натоварвания.

здраве.bg

... Консумирайте и повече ядки, спанак, марули, лапад.

Недостигът на омега-3 ненаситени мастни киселини също води до липса на достатъчно енергия. Те помагат на нормалната обмяна на веществата и увеличават постъпването на кислород в кръвта. Много омега-3 мазнини се съдържат в рибата.

Около 10% от хората страдат от анемия поради недостига на желязо. Хемоглобинът транспортира кислорода по цялото тяло. Затова може да се каже и че недостигът на кислород води до умора. В таокива случаи ще помогне приемането на специални лекарствени средства, а също така употребата на месо и сушени плодове.

4. Твърде много гледате телевизия.

Специалистите твърдят, че вместо един час, прекаран пред телевизора, човек може да направи средно 144 крачки. По време на гледането се забавят сърцебиенето и обмяната на веществата (дори ако просто седите без да правите нищо). Правилното решение е едно - ограничете времето за гледане на телевизия или правете нещо по това време, най-добре няколко физически упражнения.

5. Имате наднормено тегло.

Всеки излишен килограм отнема част от енергия. Ако сте напълнели с 3 кг, си представете, че тези 3 кг са в ръцете ви и трябва да ходите с тях цял ден. Несъмнено ще се уморите по-бързо.

6. Не ви достига слънчевата светлина.

Недостигът на слънчева светлина води до намаляване в мозъка на съдържанието на важни вещества като серотонин и допамин, а това е причина за спад в настроението и упадък на силите. В хладните мрачни дни се опитайте да бъдете на чист въздух поне 15-30 минути от 12 до 14 часа, когато интензивността на слънчевите лъчи е максимална. Солариумът също може да ви помогне, но пък той има други вредни страни.

7. Спите недостатъчно.

Недостигът на сън се отразява негативно и на външността, но най-важното е, че забавя обмяната на веществата. На повечето хора са необходими 7-8 часа сън, но не е зле да подремнете и през деня, макар и само през почивните дни.

8. Намирате се в постоянен стрес.

Тези...

 
 
етикети:
Още по темите:
55+    превенция    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.