zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Приеха държавна програма за трансплантацията на стволови клетки



Тя трябва да изведе страната от едно от последните места в областта.

21 юни 2007, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Изграждане на национална мрежа за набиране и изследване на 4300 доброволни донори е една от задачите на Национална програма за развитие на трансплантацията на стволови клетки до 2013 г. Правителството одобри документа, чиято цел е да се повиши качеството и ефективността на лечението на пациенти със злокачествени, дегенеративни, автоимунни, генетични и други социално значими болести, съобщи пресцентъра на Министерски съвет.
България е пълноправен член на Световната организация на донори на костен мозък (BMDW) от месец август 2005 г. чрез включването на 120 наши здрави доброволци като донори на костен мозък. Това позволява да се търсят донори за българските пациенти сред повече от 10 милиона доброволци от цял свят във всеки един момент. Въпреки това, подходящи донори се намират само за три четвърти от всички пациенти, нуждаещи се от трансплантация поради генетичното разнообразие на етносите, представени в международния регистър. Това налага, от една страна, набиране на по-голям брой донори и разширяване на българската база данни на донори на стволови клетки, а от друга - търсенето на други източници на хемопоетични (кръвообразуващи, кръвотворни) стволови клетки, например кръв от пъпна връв. Като източник на стволови клетки кръвта от пъпна връв намалява риска от реакция на присадката спрямо реципиента и прави възможно прилагането на не толкова строги критерии за генетично сходство.

Статистическите анализи показват, че за осигуряване на максимално генетично подходящи донори за даден реципиент оптималният брой донори на 8 млн. население е 5000. Увеличаването на броя на българските донори ще повиши шанса да се намери у нас генетично сходен донор на по-голям брой наши пациенти. Това ще намали времето и разходите за търсене и вземане на стволови клетки от донор от чужбина.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    aлтернативи    нормативи    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.