zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Трептенето на очите помага да се различават детайлитеТрептенето на очите помага да се различават детайлите

Без тях човек вижда по-бързо, но не възприема подробностите на образа, показва изследване.

19 юни 2007, здраве.bg

Късите, чести и непроизволни движения, извършвани от нашите очи, когато съсредоточим погледа си върху нещо, изпълняват полезна функция за различаването на подробностите от изображението. Ако нашите очи при разглеждането на предметите бяха неподвижни, ние нищо не бихме могли да видим, съобщават учени, цитирани от BBC.
Професор Микеле Ручи (Michele Rucci) от от университета на Бостън е убеден, че резултатите от това изследване ще бъдат полезни за лечението на редица очни заболявания.
“Нашите очи никога не се намират в състояние на пълен покой. Бързите, почти незабележими движения, които те извършват, се наричат фиксиращо движение, тъй като то играе важна роля при фиксирането на погледа върху нещо”.
Учените отдавна доказаха, че стабилизирането на образа върху ретината на окото води до неговото пълно изчезване, което е свързано с умората на невроните на визуалната система. Трептенето на очите осигурява смесване на изображението на съседните неврони на ретината и то се запазва в паметта с всички подробности.
Сега специалистите си задават въпроса дали тези фиксиращи движения на очите изпълняват и някаква друга функция. Те са използвали нова техника, за да могат за кратки интервали да спрат трептенето на очите. При това те са отркили, че именно това спиране води до намаляване яснотата на изображението на ретината.
При спиране на тези трептения участниците в експериментите са изгубвали способността да виждат малките детайли и не се нуждаели от повече време за възприемане и запомняне на образа.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 

more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.