zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Откриха особено опасна за здравето бактерия



Откриха особено опасна за здравето бактерия

Американски учени изолира новия микроорганизъм, непознат досега на науката.

12 юни 2007, здраве.bg

Открит е нов, неизвестен на медицината микроорганизъм, който е способен да предизвика тежки и опасни за живота на човека заболявания, съобщават учени от Университета на Калифорния в Сан Франциско.

Новата бактерия е открита в кръвта на 43-годишна жена от САЩ, която наскоро се е завърнала от Перу. Скоро след екскурзията си в Латинска Америка американката е била хоспитализирана с висока температура, повръщане, диария и силно главоболие.

Лекарите са се справили с инфекцията с помощта на обичайните антибиотици, като първоначално са решили, че болестта е предизвикана от бактерията Bartonella bacilliformis – възбудител на разпространената в някои райони на Латинска Америка треска Оройя, която се пренася от кръвопиещите мухи. Тази бактерия предизвиква масоворазрушаване на еритроцитите и тежка анемия. При липсата на лечение смъртността от това заболяване достига над 40%.

Резултатите от лабораторните анализи обаче не са оправдали очакванията на учените. Откритата бактерия наистина е близка по своята същност на Bartonella bacilliformis, но тя се различава от нея по редица генетични характеристики. Новият организъм е получил името Bartonella Rochalimae (в чест на бразилския изследовател Енрике да Роха-Лима).

Други близки роднини на новия микроб са B.Quintana, предизвикала т.нар. окопна треска, поразявала войниците през Първата световна война и B.Henselae - възбудител на болестта на котешката драскотина.

Все още не е известно по какъв начин новият микроорганизъм заразява човека и колко голям е рискът от инфекция. Засега най-вероятно изглежда, че насекомите, смучещи кръв, способстват за неговото разпространяване. Не е изключено микробът да е доста разпространен и да предизвиква периодични епидемии в отдалечените региони на латинска Америка, а местните лекари да не са в състояние да го различат от треската Оройя, съобщава New York Times.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.