zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Метеорологичната зависимост



Метеорологичната зависимост

От метеорологична зависимост страда около 35% от възрастното население.

Тя действително съществува, но е реален фактор за здравето само при някои хора.

здраве.bg

В действителност повечето хора страдат не от метеорологична зависимост, а от метеорологична невроза, която се лекува от психотерапевтите.
Метеорологична зависимост изпитват около 35% от възрастните жители на планетата. Тези хора реагират болезнено на промяната на времето.

Малко преди рязката смяна на температурата на въздуха, атмосферното налягане или приближаваща магнитна буря едни започват да усещат болки в ставите, други имат проблеми със сърцето и главоболие, при трети се повишава кръвното налягане, а при четвърти се изострят хроничните заболявания.

Промяната на един от метеорологичните фактори (температура на въздуха, влажност, атмосферно налягане, скорост на вятъра, геомагнитни бури) предизвиква редица проблеми на хората, страдащи от исхемична болест на сърцето и хипертония.

Влошава се също здравословното състояние на прекаралите инсулт или инфаркт, както и на страдащите от атеросклероза.

Болните от ставен ревматизъм, заболявания на белите дробове, централната нервна система и опорно-двигателния апарат реагират и на най-малката промяна във времето.

Влажността на въздуха изостря възпалителните заболявания и заболяванията на бронхите и белите дробове. При горещо и влажно време се наблюдава хипоксия – недостиг на кислород във въздуха, а това вреди на хората, страдащи от проблеми с белите дробове.

При промяна на магнитната обстановка кръвта забавя своето движение по съдовете. Специалистите смятат, че ако налягането в тях внезапна спадне, се включва рефлексът, който предпазва организма от спиране на кръвообращението. От една страна това спасява организма от гибел, но от друга влияе неблагоприятно на здравето.

Лечението на метеорологичната зависимост
трябва да се основава на лечение на основното заболяване и профилактика на усложненията в навечерието на промените във времето (слушайте прогнозите!).

• Най-добрият начин за предпазване е укрепването на имунитета, като по този начин човек става по-малко зависим от...

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.