zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Експекторанс №5 – класическа алтернатива в лечението на кашлицата



платена публикация


Резултатите от проучване, имащо за цел да установи кои са основните заболявания, каращи пациент да потърси лекарска помощ, сочат, че кашлицата е на първо място!

Кашлянето е естествен рефлексен механизъм, който предпазва респираторния тракт при вдишване на дразнещи чужди частици. Кашлянето също така може да бъде предизвикано от наличието на секрет или слуз, които са обичайни при заболяване от настинка, грип, бронхит, алергичен ринит или астма. Изследванията показват, че най-честата причина за кашлицата е остра вирусна инфекция предавана по въздушно-капков път.

Въпреки че кашлицата е и полезен, и естествен защитен механизъм за прочистване на дихателните пътища, тя може да протече доста мъчително, като причинява неудобство не само на пациента, но и на хората около него. Кашлицата най-общо се разделя на два вида: суха, дразнеща кашлица и кашлица със секрети.

Затова и в лечението се използват основно два вида лекарствени продукти – експекторанти/ муколитици, улесняващи отделянето на бронхиалните секрети и супресанти, подтискащи кашличния рефлекс. В последно време, обаче, специалистите поставят под съмнение ефекта от прилагането на противокашлични средства – както на тези с откашлично действие, така и на тези, които подтискат рефлекса на кашлицата.

Според британски авторитетен медицински източник “няма доказателства, че което и да е активно лекарствено вещество може да улесни експекторацията”, т.е. отделянето на бронхиален секрет. Пак там се казва, че “ползата от използването на подтискащи кашлицата вещества, е също доста ограничена. Тъй като те биха могли да причинят задържане на секрети, това може да е вредно за пациенти с хроничен бронхит”.

Друг проблем, съпътстващ употребата на подтискащи кашлицата вещества, е откритието, че приети в по-големи дози, те предизвикват ефект, сходен с този от приемането на някои наркотични вещества. Докато “ползата и безполезността” от експекторантите, засилващи отделянето на бронхиални секрети и супресантите, подтискащи...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.