zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Създават кабинет за ранно откриване на сърдечни заболявания



Създават кабинет за ранно откриване на сърдечни заболявания

Сърдечно-съдовите заболявания са сред основните причини за смъртността и инвалидизацията у нас.

Той ще отвори врати на 12 юни в столичната болница .

7 юни 2007, дневник.bg
още новини от дневник.bg


В болница "Св. Наум" в София на 12 юни ще бъде открит кабинет за ранна диагностика на сърдечно-съдовите заболявания, съобщи в сряда директорът на болницата проф. Иван Миланов. В него ще се използва мултидисциплинарен подход за профилактика и лечение на инфаркти и инсулти. Постепенно той ще бъде широко разпространен в България, ще бъдат открити и други такива кабинети, обясни проф. Параскева Стаменова, председател на Българското дружество по неврология.
Целта е да се разшири първоначалната профилактика при заболяванията на сърцето, мозъка и бъбреците, което ще доведе до намаляване на смъртността при тях. Стаменова даде пример с болен с инфаркт, при който няма да се следи само развитието на това заболяване, а ще бъде наблюдаван и за произтичащите други болести като диабет, хронична бъбречна или сърдечна недостатъчност. При високорисковите пациенти е необходимо да се провежда агресивна профилактика, която да се контролира от екип, включващ различни специалисти, допълни професорът.
Всички лекари в страната ще бъдат запознати с концепцията за мултидисциплинарния подход. Той вече е представен на конгреса по ендокринология. В следващите няколко месеца предстои обучение и на общопрактикуващите лекари. Сърдечно-съдовите заболявания са сред основните причини за смъртността и инвалидизацията в България. При мозъчносъдовата болест смъртността при мъжете през 2005 г. е над 270 на 100 хил. души. При жените тя е 265 на 100 хил. Около 80% от хората със съдови заболявания страдат от исхемичен инсулт. Много висока е смъртността и при исхемичната болест на сърцето - 229 на 100 хил., като най-голям дял тук има инфарктът. През 2005 г. над 15 хил. души са инвалидизирани заради исхемична болест на сърцето и почти 145 хил. заради високо кръвно налягане.
Медиците препоръчват при появата на остра болка в гърдите, която върви към ръката, хората бързо да търсят спешна помощ, защото това може да е инфаркт. Първите признаци на инсулта са изтръпване на ръка или крак и говорни дефекти, обясни проф....

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.