zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как можем да овладеем страховете си



Как можем да овладеем страховете си

Дори паническият страх може да се преодолее чрез тренировки.

здраве.bg

Някои хора панически се страхуват от височина или кучета, а на други коленете се тресат при мисълта, че трябва да престъпят прага на кабинета на стоматолога.

Страховете се много и различни. За съжаление на мнозина таблетки против страх не съществуват, но затова пък можем да го преодолеем по пътя на тренировките, твърдят психолозите.

В основата на трейнинга лежи методът на невроенергокартирането, който позволява оценяването на активността на различните отдели на главния мозък. За разлика от функционалната ЯМР-томография (томография чрез ядрено-магнитен резонанс) невроенергокартирането е напълно безопасна процедура, позволяваща ефективно коригиране на страха.

Върху главата на пациента са поставят специални датчици, а на екрана на монитора се наблюдава какво се извършва в неговия главен мозък. Първоначално пациентът се обучава на начините за релаксация, чието качеството на релаксацията също се оценява с помощта на апаратура.

Лекарят, задавайки специални диагностични въпроси, съставя кръг от ситуации, предизвикващи у пациента страх. С помощта на компютър всички присъщи за човека страхове се подреждат в последователност от най-силните към по-слабите.

Когато мозъкът на пациента е в състояние на пълна отпуснатост, лекарят го кара да опише най-малко плашещата го ситуация. Тази процедура продължава дотогава, докато мозъкът на човека не се научи да остава напълно разслабен в момента на мислено преживяване на ужаса. След това процедурата се повтаря за следващата по-страшна ситуация.

Невроенергокартирането се счита за метод с големи перспективи. Според специалистите с негова помощ може да се повиши и ефективността на процеса на обучаване на студентите и учениците, да се повиши нивото на тренираност при спортистите и да се изработи устойчивост към стреса.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    психология    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.