zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Женската логика – плод на мъжките кошмари!?



Женската логика – плод на мъжките кошмари!?

Жената ползва по-често дясната половина от мозъка си, но за разлика от мъжете може да ползва едновременно и двете

Вярно е, че жената повече чувства отколкото мисли, твърдят психолози.

здраве.bg

Непредсказуемостта на някои женски постъпки и решения винаги често поставят мъжете в безизходица. Когато не могат да намерят обяснение за поведението на някоя жена, те го търсят в т.нар. “женска логика”.
А тя наистина съществува, твърдят психолози.

На медицината отдавна е известно,че лявото полукълбо управлява дясната страна от тялото и отговаря за рационално-логичната оценка на обкръжаващата ни действителност. Дясното обслужва съответно лявата страна на тялото и опознаването на света с помощта на емоциите.

Според заложеното от самата природа, жената използва повече дясното, а мъжът лявото полукълбо. Той изследва случващото се, а тя затвърдява получените навици, твърдят специалистите, в статия от списанието Psychology Today.

Жените притежават качество, което липсва на мъжете - те се способни да включат в работа едновременно и двете полукълба на мозъка. Това им помага да готвят, а заедно с това да перат, помагат на детето с уроците и да говорят по телефона. При мъжете включването на полукълбата се редува - или математика, или музика.

Психолозите твърдят, че повечето жени използват логиката или като “подръчен материал”, т.е. за решаването на насъщни належащи проблеми, или за самозащита - например ако са се провинили в нещо, а не желаят да си признаят. Ако жената е пийнала в заведение нещо с приятелки, но се връща в къщи и не намира там своя мъж, още от самия праг след неговото завръщане той ще бъде “обвинен за всички смъртни грехове”. Главното за нея е да разреши проблема – да накара мъжът да се оправдава и да не даде никаква възможност да се почувства миризмата на алкохол от самата нея, отбелязват специалистите.

Друга потенциална причина за промяната в логиката на жената е нейната първородна, генетично заложена функция – защитата на семейното огнище. И то се защитава с всички позволени и непозволени средства. В тази “игра” не на разума, а на емоциите често се използва и детето: “Ако си...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.