zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Газираните напитки увреждат гените ниГазираните напитки увреждат гените ни

Натриевият бензоат не унищожава гените, но ги дезактивира.

Една от съставките в газираното води до образуването на канцерогенно вещество в тялото и уврежда ДНК.

здраве.bg

Натриевият бензоат нанася значителна вреда на генетичния код, заявява Питър Пайпър, професор по молекулярна биология и биотехнология от университета на Шефилд, Великобритания, който е проследил влиянието на това вещество върху клетките на живите организми.

Според Пайпър, натриевият бензоат, който е активен компонент на консервантите, използвани в производството на повечето газирани напитки, не унищожава частите от ДНК, но ги деактивира. Това може да доведе до цироза на черния дроб и дегенеративни заболявания, например болестта на Паркинсон.

Натриевият бензоат се използва като консервант не само в газираните напитки, но и в някои колбаси, например в кренвиршите.

Учените сравнително отдавна установиха връзката на натриевия бензоат с раковите заболявания. Когато той се съедини с витамин С в клетките, се образува бензол, който е канцерогенно вещество.

Анализът на най-популярните газирани напитки, проведен от Агенцията по стандартизация на хранителните продукти (FSA), показва повишено съдържание на бензол в редица продукти, които в последствие бяха спрени от продажба.

Действащите предписания на FSA и властите на Европейския съюз позволяват използването на натриевия бензоат в хранителните продукти, но работата на Пайпър (финансирана от правителствени организации) вече предизвика реакция и са взети мерки за по-подробно проучване на това вещество, съобщава Би Би Си.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    
 

more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.