zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мъжете по-тежко понасят разводаМъжете по-тежко понасят развода

Много повече мъже стигат до депресия след развода, показва изследване

И при двата пола най-тежки са първите две години след раздялата.

здраве.bg

Мъжете са по-склонни в сравнение с жените да изпадат в депресия след развода, показват резултатите от изследването на канадски учени.
Според тях, мъжете, които са се развели или разделили със своите партньорки, 6 пъти по-често признават, че се чувстват потиснати и дори депресирани, отколкото тези, които живеят в брак. Разведените жени пък се оплакват от депресия 3,5 пъти по-често в сравнение с техните омъжени приятелки.

Изследоването показва, че и при двата пола най-висок е рискът от депресия през първите 2 години след развода. При повечето хора симптомите на депресията средно преминават за период от 4 години след раздялата. Тези данни са получени от проведеното в Канада национално изследване на здравето, изучаващо връзката между психичното здраве на населението и честотата на разводите.

Над 4% от анкетираните на възраст от 20 до 64 години, които са били семейни, са се развели две години след началото на изследването, като 12% от тях са признали, че изпитват силна емоционална потиснатост в резултат на раздялата.

За сравнение само 3% хората, живеещи в постоянни отношения, страдат от симптомите на депресията, допълват учените, цитирани от Би Би Си.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 

more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.