zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Програмистите и шофьорите са най-застрашени от безплодиеПрограмистите и шофьорите са най-застрашени от безплодие

Около 230 хил. са бездетните семейства в България, според официалната статистика.

30 май 2007, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Мъжете програмисти, които стоят повече от 8 часа пред компютъра, шофьорите и работещите с петролни продукти страдат най-често от безплодие, съобщи във вторник урологът д-р Юрий Бъчваров, консултант към АГ болница "Д-р Щерев". Той обясни, че йонизиращата радиация от монитора е на трето място сред причинителите на стерилитет при мъжете. На второ място са хормоналните проблеми, резултат от наднормено тегло и стрес. Най-често (в 40% от случаите) безплодието се дължи на нелекувани полови инфекции, които запушват семепроводите.
Около 230 хил. са бездетните семейства в България, сочи официалната статистика. При 40% от тях причините се дължат на мъжа, още толкова - на жената, а при останалите 20% са комбинирани. Мит е, че половата потентност е синоним на оплодителната способност, каза д-р Бъчваров. Затова той препоръча да се правят профилактични прегледи всяка година. Те включват микробиологично изследване и спермограма.
Диагностиката и лечението на стерилитета са трудни и продължават от 6 месеца до година и половина. Само за лекарства и изследвания са необходими около 2 хил. лв. годишно, като здравната каса не плаща нищо. Според специалистите е необходима национална стратегия за задължителна профилактика на стерилитета. На 1 и 2 юни екипът на болницата ще преглежда безплатно мъже не само за стерилитет, но и за рак на панкреаса.


 
добави в:
 
Още по темите:
секс и здраве    заболявания    
 

more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.