zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Позата в съня подсказва за някои проблеми в реалния животПозата в съня подсказва за някои проблеми в реалния живот

При двойките тя показва на какво ниво са отношенията, твърдят психолози.

здраве.bg

Много хора не си представят, че техните проблеми, характер и личност влияят на позата, в която спят. Наблюдавайки спящия човек, психолозите могат да определят голяма част от неговите проблеми и тяхната природа.

Някои специалисти дори смятат, че човекът, следвайки своите поведенчески мотиви, спи в поза, изразяваща неговата личност. Те определят 5 основни пози на сън: поза на зародиш, полузародиш, кралска поза, поза върху корема и поза на закрита с ръце глава. Всяка от тях може да разкрие личността на човека и неговите проблеми, твърди статия в Psychology Today.

В продължение на 10 години изследователи от Университета на Единбург са наблюдавали позите, в които спят представители на двата пола, включително спящи по двойки. Данните от тяхната статистика показват, че жените като правило се обръщат през нощта на една страна след мъжа, като това се извършва доброволно: “слабата половинка като че ли се предава на победителя”.

Все пак при 15% от семействата това не се наблюдава или става в обратен ред, което говори или за несъвместимост, или за това, че жената, която не усеща в мъжа силното начало, се стреми да доминира.

Петте основни пози:
1. Зародиш
Човек лежи на една страна със свити крака, коленете са почти допрени в брадичката. Позата означава стремеж за отделяне от външния свят, страх от бъдещето, неувереност в силите, страх от самостоятелна реализация. Тези хора най-често се поддават на стрес.

2. Полузародиш
Това е най-разпространената поза – на една страна с леко свити крака.
Тя означава уравновесеност, сигурност, умение за лесно приспособяване към всякакви обстоятелства.

3. Глава закрита с ръце
Спящият като че ли се предпазва от нещо. Позата означава мнителност, стрес, недоверие към хората, стремеж към постоянство.

4. Кралска поза
По гръб с разтворени ръце и крака. Това е признак за превъзходство над другите, откритост, умение за комуникативност. Още от самото си детство хората, спящи в тази поза...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    психология    
 

more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.