zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Парковете имат сериозно влияние върху климата в градовете



Парковете имат сериозно влияние върху климата в градовете

Липсата на растителност създава своеобразен парников ефект, твърдят учени.

23 май 2007, здраве.bg

Озеленяването на градските територии и създаването на паркове може да доведе до намаляване на температурата в населеното място с няколко градуса, а това може да се окаже особено важно във връзка с глобалното затопляне. До този извод са стигнали британски учени от университета на Манчестър.
“Ако погледнем града в инфрачервения диапазон, се вижда добре, че териториите, на които растат много дървета са “по-студени” с 12 градуса от центъра на града, където няма дървета”, пояснява Роналд Енос (Ronald Ennos), ръководител на изследването.
Учените са създали два компютърни модела. Единият е изчислил промените в температурата, а другият - обема валежи при условие, че количеството на парниковите зелени площи нараства със скоростта на разрастване на самия град. Резултатите показват, че ако към 2080 г. количеството на зелените насаждения в града не нарастне, то средната температура в Манчестър ще се увеличи с 4 градуса.
“Но ако се добавят само 10% от настоящите зелени площи, то това ще бъде напълно достатъчно за компенсиране на повишаването на температурата в резултат на промените в климата”, заявяват учените.
“Растителността намалява температурата за сметка на водата, която тя приема от земята и изпарява чрез своите листа. Така, както тялото на човека се охлажда благодарение на отделянето на пот”.
За озеленяването не е необходимо да се изграждат нови паркове и да се заемат толкова важни за съответния град площи. Напълно достатъчно е да се озеленят покривите на къщите, съветват специалистите и посочват, че в Германия например там се засажда трева и различни видове растения със сочни месести листа или стъбла (кактуси, млечка и т.н.), които бързо натрупват вода, но бавно я изразходват.
“Дори само една част от покривите да се “украси” по този начин, ефектът ще бъде значителен”, подчертава Енос.
Той не крие факта, че изследването в по-голямата си част засега е чисто теоритично, но изводите, направени от него и неговите колеги са важни не само за еколозите и управниците на градовете...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.