zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Изобретиха устройство, което позволява да се “крачи” на работното мястоТо ще раздвижва хората, работещи зад бюро, и ще изгаря калории.

21 май 2007, здраве.bg

Специалисти от известната американска криника “Мейо” (Mayo Clinic) изобретиха уред, който ще позволява да се “крачи” на работното място. То се закрепва така, че на човек да му бъде удобно едновременно да работи на компютъра и да крачи на място с избрана от него скорост.
Професор Джеймс Левин смята, че това устройство е толкова ефективно, че “при нормален режим на работа човек може за 1 година да изгори 30 килограма наднормени мазнини”.
В проведения експеримент изследователите са определили колко калории са изгорили 15 участници, но не са изчислили какво тегло те са изгубили.
Доброволците, които до един са страдали от затлъстяване, са крачили бавно със скорост 1,6 км/час и средно за 1 час са изгорили със 100 ккал повече, отколкото контролната група.
Според проф. Левин работата, свързана с компютър е един он все по-определящите фактори на наднорменото тегло. Планирано е до 2010 г. половината от всички работници в развитите страни да работят с компютър.
Разработката на устройства, които ще помагат на хората да се избавят от “седящото” работно време без да намаляват производителността си, става все по-популярно.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    превенция    любопитно    
 

more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.