zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

92% от възрастните българи имат кариесиOт 1 до 10 юни Българският зъболекарски съюз организира безплатни профилактични прегледи за деца до 18 години.

20 май 2007, нетинфо.бг
още новини от нетинфо


Българският зъболекарски съюз (БЗС) организира серия от безплатни профилактични прегледи за деца до 18 години, съобщи тази седмица председателят на управителния съвет на съсловната организация д-р Николай Шарков.
Той припомни, че от 1998 г. държавата е абдикирала по отношение профилактиката на стоматологичните заболявания, а такива прегледи досега са се организирали спорадично от различни клиники и фирми.
За първи път обаче в профилактичната кампания от 1 до 10 юни ще вземат участие около 1000 зъболекари от цялата страна, обяснява БГНЕС.
За съжаление частичните епидемиологични проучвания сочат, че 92% от възрастното население страда от кариеси. Висока е и статистиката при децата, където над 70% страдат от същия проблем.
Кариесът е социално значимо заболяване и води до инвалидизация, напомни д-р Шарков. Ако ние не лекуваме сега зъбите на нашите деца и не правим профилактика, след 20 години ще сме свидетели на здравна катастрофа, алармира той.
Като основен проблем стоматологът посочи факта, че родителите не водят редовно децата си на преглед; не се използвали пълноценно и ресурсите, които осигурява здравната каса.
При 1 557 873 деца за 2006 г. са прегледани едва 358 482, като са излекувани 623 302 кариеса.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.