zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Работата с компютър наистина води до проблеми със зрениетоРаботата с компютър наистина води до проблеми със зрението

9 от 10 души, които ежедневно прекарват много часове пред компютъра, имат проблеми с очите.

здраве.bg

Най-общите признаци на заболяванията, придобити в резултат на тази работа са зрително напрежение, влошаване на зрението, повишено сълзене или сухота в очите и късогледство, съобщават американски офталмолози.
Визуалните проблеми могат да доведат и до физически като главоболие или болки в раменете и врата.

Радиацията, излъчваща се от екрана на компютъра, няма никакво отношение към тези признаци, въпреки че това е известен мит за вредата от компютъра, заявява доктор Джефри Уивър, директор на клиничната група “Брейнърд” (Brainerd) в Минесота (САЩ).

Според него вредните ефекти на ултравиолетовата радиация от излъчването на монитора са минимални, но многото часове пред компютъра нанасят съществена вреда на зрението.

Офталмолозите препоръчват при работа с компютър да се правят кратки паузи, а на всеки два часа – поне 10 минути почивка, препоръчително свързана с раздвижване. Паузите могат да продължават 1-2 минути и през тях трябва да фиксирате зрението си върху някакъв отдалечен обект - това ще ви помогне да освежите фокусирането.

Интензивността на яркост на монитора трябва да бъде регулирана за удобство на очите. Доктор Уивър смята, че в повечето офиси се наблюдава негативната тенденция към прекомерно увеличаване на яркостта. Текстовете задължително трябва да се четат лесно, следователно от голямо значение е и контрастът.

Специалистите съветват и да се минимизира яркостта на отделните “икони”, защото всички източници на ярка светлина трябва да бъдат отстранени от периферното зрение.

Сухотата в очите е проблем, който възниква при работа в офисите, които обикновено представляват затворена среда с недостатъчно влажен въздух. В тези условия при четенето на документи очите мигат по-малко и това способства за тяхната бърза умора.

Ако очите ви се уморяват по време на работа
(10 прости упражнения)

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.