zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-разпространената причина за безсънието е умствената умора



Особено вредно за здравето е да се работи през нощта, показва изследване.

16 май 2007, здраве.bg

Основната причина, създаваща проблеми със съня, е преумората, която настъпва най-лесно, ако човек работи в нестандартни за това часове.

Хората, които системно работят през нощта, имат по-лошо здраве. При тях рискът от хипертония, язва, инфаркт на миокарда, захарен диабет, мигрена, отслабване на имунитета и редица други заболявания е от 5 до 8 пъти по-висок в сравнение с хората, работещи редовна смяна, показва изследване на учени от Университета на Чикаго.

В хода на своите наблюдения те са установили, че дори само 6 дни недоспиване могат да предизвикат в и в млад организъм нарушение в обмяната на веществата и хормонални изменения, които рязко да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет, проявяващи се обикновено в по-късна възраст.

Потребността от определено количество сън е силно индивидуална, допълват авторите в тяхната публикация в изданието Journal of the American Medical Association. Особеностите на физиологията на всеки организъм са такива, че например през юношеските години човек може да спи 9-10 часа, а на 40 години с 3-4 часа по-малко и да се чувства добре.

Най-разпространената причина за безсънието е умствената преумора, твърдят специалистите. На уморения мозък не му достига енергия, за да включи механизмите на безсъзнателното спиране на извършващите се в организма процеси. А ако освен това в главата е заседнала мисълта за неприятности в работата или в семейството, настъпва депресивно състояние, което задълбочава разстройството на съня.

Нараства значението и на останалите неблагоприятните фактори, които пречат на съня: шум, неудобно легло, светлина в очите и други, които човекът със здрав сън няма да забележи.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    55+    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.