zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Няколко най-чести заблуди за антибактериалната терапия



Битуващите сред хората схващания за антибиотиците, често са погрешни, се посочва в доклад.

11 май 2007, здраве.bg

Според статистиката, антибиотици се назначават и прилагат неправилно почти в половината от случаите, твърди статистика на Световната здравна организация.
Базирайки се на руския опит, учените от НИИ по антимикробна химиотерапия на Смоленската държавна медицинска академия формираха основните стереотипи на заблудите за антибактериалната терапия, съобщава medportal.ru.
Резултатите от най-новото изследване по този въпрос, извършено от руски учени, са обобщени в доклад, представен в Москва на конгреса “Човекът и лекарството”, съобщава medportal.ru.
Според Ирина Андреева, автор на доклада, една от най-разпространените заблуди е мнението, че продължителността на курса на лечение с антибиотици продължава 10-14 дни. В действителност антибактериалното лечение не трябва да продължава до пълното изчезване на симптомите и често за постигане на желания ефект са достатъчни кратки курсове или еднократно приемане на лекарството (разбира се, в зависимост и от изписания медикамент).
Втората заблуда засяга необходимостта от смяна на препарата на всеки 5-7 дни за предотвратяване развитието на лекарствена устойчивост у микробите. Замяната на ефективния препарат с друг не намалява, а точно обратното - увеличава този риск, смята Андреева. Ако състоянието на болния не се подобри през първите 2-3 дни, лекарството трябва незабавно да се смени.
Остаряло и е мнението, че антибиотиците са силно токсични и вредят на имунитета. Някои от съвременните препарати например макролидите не само не вредят, но дори стимулират имунната система. Във връзка с това специалистите препоръчват антимикробната терапия да не се съчетава с имуномодулатори и противоалергични препарати, а противогъбичните средства да се прилагат само при лечението на болни с отслабен имунитет – например пациенти с ХИВ или онкологични заболявания.
Силно преувеличени са и представите за страничните ефекти на антибиотиците като дисбактериозата, смятат руските учени. В повечето случаи измененията в състава на чревната микрофлора, предизвикани...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    лекарства    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.