zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Тест: колко всъщност не си доспивате



Тест: колко всъщност не си доспивате

Състоянието може да е временно, но може и да изисква намеса на специалист.

здраве.bg

... или да стигнете до погрешни изводи. Съветваме ви да проверявате повторно работата си и да намерите повече време за почивка.

Ако имате 9-11 “да”: изпитвате силен недостиг на сън. Има вероятност да допускате сериозни грешки в работата си. Това ниво на недоспиване се съпровожда с тромавост в движенията, промени в настроението (от агресия до апатия), усещане за безизходица поради невъзможността да се свърши цялата работа, която се е натрупала през последно време.

Ако имате 12-14 “да”: недоспиването ще ви донесе големи неприятности. Вие ще правите грешка след грешка в работата си, ще престанете да се интересувате не само от нея, но и от много други неща в живота. Често не искате да разговаряте с никого. Струва ви се, че всички филми са лоши, всички телевизионни предавания – глупави, а книгите и музиката – безсмислени.
В подобно състояние можете да пострадате сериозно от аварии, изгаряне или порязване. Чувствата на неувереност в себе си и на ненужност водят до депресия, която не може да се излекува само със сън.

15 и повече “да”: хората с толкова много положителни отговори трябва да коригират начина си на живот, за да намалят реалната заплаха за своето физическо и психическо състояние.
Ако сте един от тях и не можете да намалите за 1 седмица своите показатели до 7-8, трябва да се обърнете към специалист: сомнолог, психолог, невропатолог. (а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.