zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бялата раса е по-податлива на сърдечно-съдови заболявания



Генетични мутации определят повишения риск, показва изследване.

9 май 2007, здраве.bg

Три генетични мутации значително повишават риска от сърдечно-съдови заболявания при бялата раса, показват резултатите от изследване, проведено в Университета на Отава (Канада). Учените са анализирали кръвните образци на 28 000 пациенти – една част от тях със сърдечно-съдови заболявания и са открили две мононуклеотидни (предизвикани от измененията на едно звено във веригата на ДНК) мутации на гените на 9-та хромозома, които почти винаги се срещат при болните.
Наличието на едно от тези генетични изменения при участниците от европеидната раса увеличава риска от исхемична болест на сърцето с 25%, а наличието на два гена - с до 40%, твърдят специалистите в своята публикация в изданието Journal of the American Medical Association. При афроамериканците не е открита подобна закономерност.
Според резултатите от друго такова изследване, проведено от исландски учени, в което са участвали 17 000 души, наличието на две копия от мутантния ген увеличава до 2 пъти риска от сърдечни пристъпи на ранна възраст. 20% от белите европейци и американци са носители на две копия от този ген.
Според Кари Стефансон (Kari Stefanson), цитиран от BBC, по-рано откритите генетични вариации ще помогнат на специалистите да намалят съществено риска от сърдечно-съдови заболявания при пациентите от рисковата група. Според нея, лекарите биха могли да препоръчват на максимално ранен етап на тези болни профилактична терапия със статини.
Тим Чико (Tim Chico), сътрудник в университета “Шефилд” уточнява, че въпреки ценността на новите данни, рискът от сърдечно-съдови заболявания се определя главно не от гените, а от факторите на външната среда: пушенето, особеностите на хранене, заседналият начин живот и т.н. “Каквито и да са нашите гени, ние винаги можем да намалим риска от заболявания на сърцето, като променим начина си на живот”, отбелязва той.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.