zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Съмнения за съзнателно забавяне при създаване на ваксина срещу ХИВ/СПИН



Те бяха изказани в безпрецедентно интервю на висш представител на американския здравен институт.

8 януари 2006, здраве.bg

“Трябва да отделяме повече внимание върху разработването на ваксина срещу ХИВ/СПИН, тъй като не може да се очаква това да правят фармацевтичните компании”, заяви д-р Едмънт Трамонт, началник на отдела по ХИВ/СПИН към Националния институт по здравеопазване на САЩ, в интервю за Асошиейтед Прес, цитирано от CNN.
Той добави, че има съмнения дали частният сектор съзнателно не бави разработването на подобна ваксина заради търговски интереси.
“Ако искаме да имаме подобна ваксина, трябва ние като държавна организация за организираме създаването й. Компаниите не показват инициатива да я направят, значи трябва да го свършим ние”.
Представител на групата най-големи американски фармацевтични фирми отхвърли подобно твърдение и заяви, че в момента се работи върху 15 възможни варианта на ваксини. Той обаче не отрече факта, че няколкото провала в изминалите години са създали почва за твърдения като това на д-р Трамонт.
Представител на ООН по въпросите на ХИВ/СПИН призна по-рано миналата година на конференция по въпросите на болестта, че вече не вярва светът да успее да овладее разпространението на болестта до 2015 г.
Според някои експерти създаване на работеща ваксина не може да се очаква по-рано от 20 г.
По някои изчисления в момента в света за разработване на ваксина срещу ХИВ/СПИН се отделят около 682 милиона долара годишно – цифра, която представлява по-малко от 1% от общите инвестиции в създаване на нови лекарства и ваксини. Частният сектор от своя страна отделя не повече от 100 милиона на година, а това без съмнение според мнозина доказва липсата на какъвто и да било интерес да се работи в тази посока.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    лекарства    превенция    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.